Cinema Royal geopend 06-09-1912
Cinema Royal aan Hinthamerstraat 26 was de tweede bioscoop in Den Bosch, de eerste was Chicago bioscope (28 juni 1911 - 1926 ) op de Markt. Cinema Royal maakte ook deel uit van Top & Martens (vanaf 6 september 1912 ). In het begin van de zwijgende film, met een explicateur, had het de naam "De Cinema". Onderging de omschakeling naar de geluidsfilm mee, en de opkomst van de kleurenfilm. In de mei dagen van 1940 werd het gesloten gedurende de 2e wereldoorlog, het werd gebruikt als pakhuis of voor andere zaken, Het interieur had daar veel onder geleden. In 1948 werd het theater gerenoveerd en gemoderniseerd. De cabine kreeg een compleet nieuw installatie, en in de zaal werden moderne theaterstoelen geplaatst. Op 17 dec 1948 werd de bioscoop heropend onder de naam Royal Theater, met de film "Gejaagd". Het was vooral een B bioscoop, top titels werden hier niet vaak geprogrammeerd. Die zag je in de andere bioscopen van Top & Martens, Concertgebouw, Luxor of Parade bioscoop, deel uitmakende van het Casino. Cinema royal, of ook Royal Theater wisselend benoemd, was gelegen aan de Hinthamerstraat 26, waar tegenwoordig een vestiging van Zeeman is te vinden.
1955 entree reclamehal, richting naar buiten.
foto|Erfgoed 's-Hertogenbosch
Cinema Royal renovatie
foto|Erfgoed 's-Hertogenbosch
renovatie in 1948
foto|Erfgoed 's-Hertogenbosch
1948, heropening op 17 december gerestaureerde en
gemoderniseerde Royal Theater
Erg veel is helaas niet van deze bioscoop bekend, zo zijn er geen zaal afbeeldingen (350 zitplaatsen) te vinden tot nu toe. Uit verhalen van bezoekers van vroeger, moet het een soort T zaal zijn geweest. De huidige ruimte van de Zeeman winkel geeft een goede indruk van de Cinema Royal zaal. Smal achterin de zaal, breed aan de voorkant waar het projectiedoek hing. Dergelijk soort zalen vond je bij Odeon in Engeland vroeger ook veel.
Deze bioscoop werd een paar maanden voor de grote gasontploffing van het Concertgebouw definitief gesloten. In 1953 was wereldwijd gestart met de uitbreng van CinemaScope films, en het normale formaat 1 : 1,37 werd wide-screen. Tien jaar later was ook uiteindelijk Cinema Royal omgebouwd voor CinemaScope projectie, en werd op 25 jan 1963 de eerste CinemaScope film (optisch mono) "Maciste, de sterkste man ter wereld" in kleur vertoond. Helaas mocht het voor deze cinema niet meer baten, de laatste twee jaar was er een sterke dalende bezoekerslijn, en draaide al met flink verlies. Het was ook niet favoriet bij de Bosschenaren. Het sloot het zijn deuren definitief op 24 dec 1964, niet wetende wat er twee maanden later zou gebeuren met het Concertgebouw.
In januari 1965 was er al belangstelling van beheerders van de Stadswaag aan de Pensmarkt om in het vroegere Cinema Royal een danszaal , bar en een vergaderzaaltje te creëren. Maar in 1966 heeft het Brabants orkest hier tijdelijk een repetitie lokaal gehad tot 1971, voorheen hadden ze een repetitie ruimt in het voormalige Concertgebouw. Op 1 april 1971 werd het pand verhuurd aan textiel-supermarkt Brons. In 1980 is deze overgenomen door de huidige gebruiker Zeeman.
Tegenwoordig is de vroegere Cinema Royal gevel weer in ere hersteld.
Brons, de voorloper van de huidige winkel Zeeman
Reacties
Mooie site, leuk om te zien. Mijn vader/opa/grootvader Top runden mede de Royal/Luxor/Concertgebouw. Groeten, Marcel Top
Reactie plaatsen